فقط پیراهنش تفاوتها را رقم نمیزد و لیبرو ریزنقش با جنبوجوشش درون محوطه 9در9 زمین خودی، کار خواباندن توپ روی زمین را برای حریفان غیرممکن میکرد. لیبرو بازنشسته درست شبیه نامش فرهادوار عاشق توپ و تور بود و در دوران بازی حرفهایاش هرچه داشت در زمین گذاشت.
فرهاد ظریف 12اسفند1361 به دنیا آمده است و حالا شمع تولد سیونهسالگیاش را خاموش میکند. مردی که در والیبال ایران به هرچه میخواست رسید؛ از عنوان مرد سال آسیا بگیرید تا عنوان بهترین لیبرو جام بزرگ قهرمانان جهان. گویی فرهاد ظریف، پسر ظریفاندام مشهدی، نامش با افتخار آمیخته است. با وجود این، ستاره چند سال پایانی دوران بازیاش با حواشی همراه بود و حالا که همه مدارک موردنیاز برای مربیگری در والیبال را هم دارد، باز موانعی بر سر راهش میبیند. موانعی که از آنها با نام «مافیا» و «باندبازی» در والیبال ایران یاد میکند.
وقتی با قد 167سانتیمتر به سالن والیبال پا گذاشت، خیلیها به او خندیدند و تصور کردند نمیتواند آسمانخراش رؤیاهایش باشد. با اینهمه، فرهاد ظریف به یکی از ماندگارترین چهرههای والیبال مشهد بدل شد. او در پست درستش یعنی لیبرو که نیازمند قدوقامت کوتاهتر اما چستی و چابکی بیشتر بود، قرار گرفت و توانست به انواعواقسام موفقیتها برسد.
قهرمانی نوجوانان آسیا، قهرمانی جوانان آسیا، بهترین دریافتکننده در مسابقات قهرمانی جوانان جهان، مرد سال والیبال ایران در سال۱۳۸۰، حضور در جمع ۱۰بازیکن برتر والیبال ایران در دو دوره لیگبرتر ایران، بهترین لیبرو در مسابقات انتخابی المپیک۲۰۱۲، سه دوره بهترین لیبرو آسیا در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳، نایبقهرمانی نوجوانان جهان، قهرمانی چهار دوره لیگبرتر والیبال با تیمهای مختلف، چهار نایبقهرمانی با تیمهای مختلف لیگبرتر، حضور در لیگ جهانی در سال۲۰۱۳، کسب مقام چهارمی با تیمملی ایران در مسابقات جام بزرگ قهرمانان جهان۲۰۱۳ (قهرمان قارهها) و کسب عنوان بهترین لیبرو جام بزرگ قهرمانان جهان۲۰۱۳ (قهرمان قارهها) بخشی از افتخاراتی است که پسر 167سانتیمتری والیبال مشهد تا پایان دوران حرفهایاش در والیبال به آن رسید.
فرهاد ظریف 9سال پیش تصمیم گرفت از دنیای والیبال خداحافظی کند. با وجود این، اصرار فدراسیوننشینان او را به جام بزرگ قهرمانان جهان2013 فرستاد تا ظریف آخرین افتخارش را هم با تیمملی بهدست بیاورد و بعد از آن مسابقات از دنیای بازی خداحافظی کند. با وجود این، چندی بعد کواچ باز ظریف را به تیمملی فراخواند و رفت و برگشتهای ظریف حواشی خاصی را هم با خود بههمراه داشت.
ستاره مشهدی به هر تقدیر سرانجام قید بازی در سالن را زد و بهدنبال مربیگری رفت. ظریف در عرصه مربیگری همه مدارک لازم را گرفت و کلاسهای مدنظر را گذراند. اما با وجود این هنوز هیچ تیمی او را نخواسته و لیبرو پرافتخار از همین مسئله ناراضی است. نارضایتیای که بهنظر دلزدگی برای او ایجاد کرده است.
«در والیبال ایران جایی برای من نیست و به این نتیجه رسیدم که در ایران نمیتوانم کار کنم.» اینها صحبتهایی است که فرهاد ظریف مطرح میکند و نشاندهنده دلزدگی او از والیبال است. ظریف در ادامه تصریح میکند: «من کسی نیستم که خودم را تحمیل کنم، اما حتی یک تماس هم با من نگرفتند. برای اینکه بتوان در والیبال ایران کار کرد، باید هزینه کرد و آشنا داشت. من هم هرگز به کسی باج نمیدهم و به همین دلیل نمیگذارند کار کنم.»
لیبرو مشهدی چندی قبل با امیر حسینی، دیگر مشهدی پرنامونشان والیبال، برترین دوره مربیگری این رشته را گذراند و انتظار میرفت این فصل در لیگ برتر حضور داشته باشد. اما هیچ تیمی او را دعوت به همکاری نکرد و امیر حسینی هم تصمیم گرفت دوباره بازی کند و برای پیکان به میدان رفت.
ملیپوش سابق والیبال ایران درباره اینکه چرا در تیمی مربیگری نمیکند، خاطرنشان میکند: «من سالها برای تیمملی والیبال ایران زحمت کشیدم و در بهترین سطح آن هم بازی کردم. ضمن اینکه دورههای مختلف مربیگری را طی کردهام، اما به من بها داده نمیشود. چون در باند کسی نیستم، نمیگذارند کار کنم. تصور این بود که در کادرفنی تیمهای پایه حضور داشته باشم، اما هیچ دعوتی از من نشد.»
امیر خوشخبر بار دیگر به فدراسیون والیبال بازگشته است و اینبار سرپرست تیمملی والیبال است. مسئلهای که فرهاد ظریف از آن بهعنوان خبری بد برای والیبال یاد میکند و میگوید: «همیشه این رفت و برگشتها وجود داشته است. باندی در والیبال ایران وجود دارد که همه تصمیمات والیبال را میگیرد و این باند است که والیبال ایران را مدیریت میکند. نمیخواهم زیاد دراینزمینه صحبت کنم، اما روزهای خوبی را برای والیبال ایران متصور نیستم.»
ستاره مشهدی که در سالهای آخر دوران حضورش در والیبال با خوشخبر اختلافات جدی داشت، حالا نباید از این خبر چندان خوشحال باشد و شاید به همین دلیل است که با ناامیدی بیشتری از بازگشت به والیبال در مقام مربی تیمهای پایه سخن میگوید.